Sipulista parempaa vastustuskykyä talveksi

Sipuli kiinnostaa tutkijoita sen terveyttä edistävien ominaisuuksien vuoksi ja kuluttajille se tarjoaa monipuolisia käyttömahdollisuuksia ja on oleellinen osa ruoanvalmistusta. Sipuli säilyy hyvin ja sen kuljettaminen maasta toiseen on helppoa. Sipuli onkin tomaatin jälkeen arvokkain vihannes kansainvälisessä vihanneskaupassa. Suomessa käytetyin sipuli on kelta- eli kepasipuli. Kaiken kaikkiaan Suomessa tunnetaan 15 eri sipulilajia.

Sipulin terveysvaikutuksista on tutkimuksissa todettu, että osana muuta kasvispainotteista ravintoa sipuli vaikuttaa alentavasti veren kolesterolitasoon, vahvistaa immuunijärjestelmää ja ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia. Terveysvaikutukset johtuvat sipulin sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä ja flavonoideista. Erityisesti sipulissa oleva kversetiini vaikuttaa terveyteen suotuisasti, koska se on voimakas antioksidantti. Sipuleiden sisältämä allisiini vaikuttaa sen sijaan antibioottisesti. Sipulia on jo aikoja käytetty bakteerien tuhoajana, heikentyneen vastustuskyvyn parantajana ja ruoansulatuksen edistäjänä.

Sipuli sopii moneen ruokaan. Blinikauden aikana se on tuttu lisuke mätien ja smetanan seurana. Talvikauden patoihin, keittoihin ja muhennoksiin sipuli tuo aromikkuutta. Kypsentäminen miedontaa sipulin makua. Sipuli kannattaa kypsentää hitaasti ja maltilla, jolloin sen maku ei kitkeröidy. Makeaksi haudutetut sipulirenkaat maistuvat herkulliselta maksaruokien, pihvien ja kyljysten lisukkeena.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *