Alkutalven herkkuhetkiin kuuluvat blinit. Monissa ravintoloissa käynnistyvät blinviikot, mutta blinien valmistusta kannattaa kokeilla myös kotona.
Blinitaikina valmistetaan yleensä tattari- ja vehnäjauhoista ja sen annetaan käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään, vähintään 2-4 tuntia. Valurautainen blinipannu on paras väline blinien paistamiseen. Blinien perinteisiä lisukkeita ovat smetana, sipuli, metsäsienisalaatti, mäti tai kaviaari. Uudempia lisukkeita ovat esimerkiksi ravuista tai porosta valmistetut mousset ja kalatartarit.
Ruokajuomaksi blinien seuraan sopivat snapsit, olut, kuiva valkoviini, kuohuviini tai samppanja. Vettä on hyvä olla tarjolla myös ruokajuomana, koska blinit ovat melko rasvaista ruokaa.
Vinkit blinien valmistamiseen:
– taikinan hapattamista voi nopeuttaa smetanalla tai kermaviilillä
– lisää kuohkeutta taikinaan saa vaahdotetuilla valkuaisilla, oluella tai kivennäisvedellä
– paistamiseen tarvitaan runsaasti voita, mieluiten kirkastettua voita
– paistamisen aikana blinejä käännetään useita kertoja, jolloin niistä tulee rapeampia
– smetana kuohkeutuu sähkövatkaimella
– kasvissyöjän kaviaariksi voi tarjota mustia Beluga-linssejä
”Nopeat” blinit
2 1/2 dl maitoa
10 g hiivaa
1 dl kermaviiliä tai piimää
1 1/2 dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 keltuainen
2 rkl sulatettua voita tai margariinia
1 valkuainen
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kermaviili tai piimä ja jauhot.
2. Anna taikinan seistä peitettynä huoneenlämmössä vähintään 2–4 tuntia.
3. Sekoita kohonneeseen taikinaan suola, keltuainen, rasva ja kovaksi vaahdoksi vatkattu valkuainen.
4. Paista taikinasta paksuhkoja ohukaisia blini- tai ohukaispannulla molemmin puolin. Käytä mietoa lämpöä, jotta blinit ehtivät kypsyä sisältä.
5. Tarjoa blinit vastapaistettuina ja kuumina erilaisten täytteiden kanssa. Perinteisiä täytteitä ovat mäti, sipulisilppu ja smetana.
6. Annoksesta tulee noin 10 bliniä.
Resepti: Martat