Kiivi on alunperin kotoisin Kiinasta ja sitä on kutsuttu myös kiinankarviaiseksi. Nimi juontuu siitä, että kiivi polveutuu Kiinasta ja maku tuo mieleen karviaisen. Nykyään kiiviä tuotetaan eniten Uudessa-Seelannissa, jossa se on saanut nimensä maan kansallissymbolilta kiivilinnulta.
Kiivi on soikean muotoinen hedelmä, jonka ruskean ja nukkaisen kuoren alla on kirkkaan vihreää, pehmeää ja raikasta, mutta samalla sopivasti hapanta hedelmälihaa. Kiivin C-vitamiinipitoisuus on korkea. Siinä on C-vitamiinia enemmän kuin appelsiinissa: 100 grammassa kiiviä on 98 mg C-vitamiinia. Vastaavassa määrässä appelsiinia on 63 mg C-vitamiinia.
Tuore kiivi on hyvää sellaisenaan, mutta se sopii hyvin myös lintu- ja kalaruokien seuraan. Kiivissä olevat entsyymit mureuttavat mukavasti lihaa. Kiivistä voi valmistaa myös juomia, sorbetteja ja hillokkeita. Se ei kuitenkaan sovi tarjottavaksi hapanmaitovalmisteiden kanssa, koske ne muuttavat kiivin maun karvaaksi.
Lähde: Kotimaiset kasvikset