Kalastajakaupungin kuuluisa keitto

Bouillabaisse on kotoisin Etelä-Ranskan Provencesta kalastajakaupunki Marselleista, jossa yhden tarinan mukaan kalastajat keittivät aina työpäivän päätteeksi myymättä jääneistä kaloista ja äyriäisistä maukkaan sopan. Kalastajien kalapadasta on vuosien saatossa tullut suosittu keitto myös monessa muussakin maassa kuin Ranskassa.

Keittoa maustavat provencen yrtit, fenkoli ja valkoviini. Sahrami värjää keiton kauniin keltaiseksi. Suomessa keittoon kannattaa laittaa suomalaisia kaloja kuten siikaa, kuhaa ja lohta vaikka keiton voikin valmistaa melkein mistä kaloista tahansa. Parhaimman liemen keitolle saa keittämällä kalan perkeistä oman liemen, mutta liemi onnistuu myös kalafondista.

Bouillabaisse nautitaan rapean vaalean leivän, aiolin tai rouillen kera. Ruokajuomaksi sopii valkoviini tai vesi. Herkullista keittoa pääsee myös helposti maistelemaan mm. Helsingin Hakaniemen tai Hietalahden kauppahalleissa, joissa Soppakeittiön listalta löytyy aina bouillabaisse.

Resepti:

Bouillabaisse

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
purjon valkoinen osa
2 porkkanaa
pieni pala juuriselleriä
4 rkl oliiviöljyä
3 rkl tomaattipyreetä
¼ tl sahramia
1 l vettä
3 dl valkoviiniä
3 rkl kalafondia
1 tl sokeria
3 tomaattia
500 g sinisimpukoita
200g jättikatkaravun pyrstöjä
500 g lohta, siikaa, kuhaa
2 laakerinlehteä
1 tl kuivattua timjamia tai 5-6 tuoretta timjamin oksaa
1 tl rosmariinia tai 2 tuoretta oksaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
ripaus cayennepippuria
3 rkl hienonnettua persiljaa

Kuori ja pilko sipuli, valkosipuli, purjo, porkkana ja juuriselleri pieniksi paloiksi. Huuhtele fenkoli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

Lämmitä öljy kattilassa. Lisää tomaattipyree, sipuli, valkosipuli ja purjo. Kuullota ne läpikuultavaksi. Lisää sen jälkeen fenkoli, porkkanat, juuriselleri ja sahrami. Jatka kuullottamista vielä muutama minuutti. Lisää kattilaan vesi, valkoviini, fondi, suola, sokeri,mustapippuri laakerinlehti, timjami, rosmariini, pieni ripaus cayennepippuria ja hienonnetut tomaatit. Hauduta keittoa kannen alla noin 20 minuuttia. Tarkista, että porkkanat ovat kypsiä. Maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa, sokeria tai pippuria.

Pese simpukat huolellisesti ja poista parrat. Käytä keittoon vain kiinni olevia simpukoita. Kopauta avonaista simpukkaa, jollei se sulkeudu niin heitä se pois. Lisää keittoon kalanpalat, simpukat ja ravunpyrstöt. Anna kiehahtaa 3-4 minuuttia. Poista kattilasta kaikki avautumattomat simpukat ja viimeistele keitto hienonnetulla persiljalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *