Rypsiöljy hellii sydäntä

Suomalaiseen ruokavalioon sopii oivallisesti kotimainen rypsiöljy. Sitä kannattaa käyttää etenkin ruoanvalmistuksessa. Rypsiöljyssä on enimmäkseen pehmeitä, tyydyttämättömiä rasvahappoja, joista on hyötyä elimistölle. Oliiviöljy ei maineestaan huolimatta vedä vertoja kotimaiselle rypsiöljylle.

Rypsiöljyn rasvasta suurin osa on kertatyydyttämätöntä rasvaa, joka vähentää elimistön tulehdusreaktioita ja antaa suojaa sydämelle. Rypsiöljyssä on lisäksi sydämen terveyttä edistävää omega-3-alfalinoleenihappoa ja veren rasva-arvoja alentavaa kasvisterolia.

Myös oliiviöljystä on suuri osa kertatyydyttämättömiä rasvoja. Välttämättömissä rasvahapoissa se jää kuitenkin kauas rypsiöljystä. Välimeren ihmiset saavatkin alfalinoleenihappoa pääasiassa saksanpähkinöistä ja vihreistä lehtikasveista. Kasvisteroliakin oliiviöljyssä on neljä kertaa vähemmän kuin rypsiöljyssä.

Maissi- ja auringonkukkaöljy sisältävät pääasiassa herkästi hapettuvia monityydyttämättömiä rasvoja ja suurin osa rasvahapoista on omega-6-rasvahappoja. Niissäkin on vain vähän omega-3-rasvahappoja, joten nekään eivät pärjää rypsiöljyn ominaisuuksille.

Lähde: Soisalo-Voutilainen, Mustikka, ruis ja rypsi, Voimaruokaa Suomesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *