Tiedätkö mikä suklaa auttaa parhaiten kaamosväsymykseen?

Suklaa on monelle suomalaiselle keino torjua kaamosväsymystä. Suklaissa on kuitenkin eroja. Onko suklaasta oikeasti apua nuupahtaneeseen oloon? On ja ei, vastaa superruoka-asiantuntija Jaakko Halmetoja CocoVilta.

– Suklaa on aivoille parasta ruokaa, sillä kaakaopavuissa on todella paljon erilaisia ravintoaineita. Kaupan suklaalevyillä on kuitenkin hyvin vähän tekemistä oikean suklaan kanssa, Halmetoja sanoo.

Perinteisen suklaan ongelma on se tapa, jolla kaakaopavuista tehdään suklaata. Kun kaakaopapuja käsitellään korkeissa lämpötiloissa, suuri osa alkuperäisen pavun rakenteista tuhoutuu ja terveyshyödyt katoavat. Ainoa tapa pitää ravintoaineet mukana kyydissä on valmistaa suklaata ilman korkeita lämpötiloja, jolloin lopputuloksena on raakasuklaata.

– Tavallisessa suklaassa on prosessoituja öljyjä, valkaistua sokeria, maitojauhetta ja monenlaisia lisäaineita, jotka ovat elimistölle haastava yhdistelmä. Ne saattavat nostaa tulehdustasoja ja aiheuttaa iho- ja maksaongelmia. Sokeriryöppy kyllä antaa hetkellisesti hyvän olon, mutta fiilis tulee samalla vauhdilla alas.

Raa’assa kaakaossa on niin suuret määrät muun muassa vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja ja antioksidantteja, että suurin osa terveellisinä pidetyistä ruoka-aineista jää kakkoseksi. Esimerkiksi antioksidantteja on noin kymmenen kertaa enemmän kuin vaikkapa mustikassa, ja vitamiinien määrä on samaa luokkaa kuin sitrushedelmissä.

– Mielialan kohottajana ja piristäjänä raakasuklaa toimii paljon tasapainoisemmin kuin tavallinen suklaa. Siinä on runsaasti mielialaa kohottavia aineita, kuten esimerkiksi serotoniinia, Halmetoja kertoo.

Raakasuklaata voi ostaa valmiina kaupasta, mutta kuten monen muunkin purtavan kohdalla, parempaa saa usein tekemällä itse. Kotikeittiössä suklaaseen voi myös lisätä mielin määrin erilaisia mausteita ja kuivattuja marjoja.

Lähde: Deski/CocoVi Import Oy

 

Jouluinen suklaa

– 4 dl kaakaovoita raastettuna
– reilu ruokalusikallinen kylmäpuristettua kookosöljyä
– reilu ruokalusikallinen juoksevaa kotimaista luomuhunajaa
– 1 dl kaakaojauhetta (tai murskattuja kaakaonibsejä/kokonaisia kaakaopapuja)
– reilu teelusikallinen maca-jauhetta
– 1 dl lucuma-jauhetta
– 1 dl gojimarjoja murskattuna
– ripaus kanelia, neilikkaa ja inkivääriä jauheena sekä Kalaharin suolaa

Pähkinäsuklaa

– 4 dl kaakaovoita raastettuna
– reilu ruokalusikallinen kylmäpuristettua kookosöljyä
– reilu ruokalusikallinen juoksevaa kotimaista luomuhunajaa
– 1 dl kaakaojauhetta (tai murskattuja kaakaonibsejä/kokonaisia kaakaopapuja)
– reilu teelusikallinen maca-jauhetta
– 1 dl lucuma-jauhetta
– 1 dl luomurusinoita, cashew-pähkinöitä ja marcona-manteleita rouhittuna
– ripaus Kalaharin suolaa
1) Aseta kulho lämpimään vesihauteeseen (lavuaariin tai hellalla olevaan kattilaan).
2) Laita kulhoon kaakaovoi ja kookosöljy ja anna niiden sulaa nestemäisiksi. Sekoita joukkoon hunaja.
3) Lisää kulhoon kaakaojauhe, maca-jauhe ja lucuma-jauhe ja sekoita, kunnes seos on tasaista ja juoksevaa. Lisää joukkoon muut ainekset ja mausteet ja sekoita.
4) Kaada juokseva massa muotteihin.
5) Jäähdytä suklaata pakastimessa noin 20-30 minuuttia, kunnes se on kovettunut.
Suklaa säilyy jääkaapissa tai pakkasessa useita viikkoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *