Ravinteikas ja upea avokado

AvokadoKermainen, mieto ja hieman pähkinään vivahtava avokado on kotoisin Väli-Amerikasta. Avokado on rasvanlähteenä erinomainen, koska se sisältää pääasiassa pehmeää eli niin kutsua hyvää rasvaa.Avokadoja on kahdenlaisia. Alligaattoriavokadon pinta on rosoinen ja karhea sekä sen väri vaihtelee vihreästä purppuranmustaan. Toinen laji on päärynänmuotoinen ja pinnaltaan sileämpi ja vihreämpi.

Avokadoa voi käyttää monella tapaa, mutta vain kylmänä. Sen maku pilaantuu kuumentamisen yhteydessä. Avokado on hyvää pikaruokaa suoraan kuoresta syötynä sellaisenaan tai vaikka klassiseen tapaan katkarapujen kera. Lisäksi siitä saa hyviä dippikastikkeita, levitteitä, salaatteja tai kylmiä keittoja.  Kuumentamista avokadoa ei kestä, vaan maku menee pilalle.  Avokado tummuu nopeasti kuorimisen jälkeen. Tummista voi estää puristamalla vähän lime- tai sitruunamehu kuoritun avokadon päällle.

Avokado syödään kypsänä, jolloin sen pinta antaa periksi painettaessa.  Kannattaa silti painaa varovaisesti.  Avokado kypsyy noin kahdessa päivässä, kun sen laittaa muovi- tai paperipussiin. Hyvien rasvahappojen lisäksi avokadossa on B6-, K- ja E-vitamiinia, kaliumia, folaattia ja karotenoideja. Kokonaisessa avokadossa on noin 270 kaloria.

 

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

 
Helppo avokadolevite

2 kypsää avokadoa

puolikkaan sitruunanmehu

100 g vuohenjuustoa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

koristeeksi herneenversoja

Halkaise avokado ja poista kivi. Survo hedelmän liha haarukalla ja valele sitruunanmehulla. Lisää joukkoon vuohenjuusto (ilman kuorta), suola, pippuri ja oliiviöljy. Levitä tahna lempileipäsi päälle ja lisää koristeeksi herneenversoja.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *