Ceyloninkanelia on turvallisempaa käyttää kuin kassiakanelia: Lue miksi!

kumariinia ei ole harvinaisemmassa ceyloninkanelissa (Cinnamomun zeylanicum)
Kumariinia ei ole harvinaisemmassa ceyloninkanelissa (Cinnamomun zeylanicum)

Kumariini on aromaattinen yhdiste, jota esiintyy luonnossa monissa kasveissa. Elintarvikkeissa sen pääasiallinen lähde on kaneli. Huomattavasti pienempiä määriä on muun muassa mustikassa, vihreässä teessä ja sikurissa.

Suomessa ja muualla Euroopassa myytävä kaneli on pääasiassa kassiakanelia (Cinnamomum cassia tai Cinnamomum burmannii), joka sisältää kumariinia tavallisimmin 2-3 mg/g. Harvinaisemmassa ja kalliimmassa ceyloninkanelissa (Cinnamomum zeylanicum) kumariinipitoisuudet ovat huomattavasti pienempiä.

Noin 15-kiloisella lapsella hyväksyttävä saantiraja 1,5 milligrammaa päivässä voi ylittyä kanelin kumariinipitoisuudesta riippuen 2 – 10 joulupiparilla tai 0,5 – 1 lautasellisella riisipuuroa, johon on lisätty kanelia. Myöskään aikuisille ei suositella useiden kanelia sisältävien tuotteiden nauttimista säännöllisesti.

Kumariini on maksatoksinen aine, jonka siedettävän päiväsaannin rajaksi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on määritellyt 0,1 milligrammaa ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa. EFSAn mukaan turvallisuuden kannalta ei ole kuitenkaan huolestuttavaa, vaikka kumariinin saanti olisi yhden tai kahden viikon ajan 0,3 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa.

Lähde: Evira

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *