Palsternakka on monikäyttöinen juures

Palsternakka on erinomainen juures muuhunkin kuin pelkästään liemijuureksena käytettäväksi. Makea ja aromikas palsternakka sopii kypsennettynä parantamaan perunasoseen makua, sosekeittoihin, patoihin, keittoihin, leipä- ja sämpylätaikinoihin sekä makeisiin leivonnaisiin. Raakana sitä voi laittaa salaatteihin ja raasteisiin kuten esimerkiksi porkkanaa.

Palsternakka on erittäin ravintopitoinen juures. Se on hyvä kaliumin, foolihapon ja kuidun lähde. Sukulaiskasvi porkkanaan verrattuna siinä on enemmän monia kivennäisaineita ja vitamiineja, vain karoteenia on vähemmän. Energiaa ja hiilihydraatteja palsternakassa on taas puolet vähemmän kuin perunassa.

Myöhäissyksyn maukas juures kannattaa ottaa monipuoliseen käyttöön ja antaa sen loistaa välillä pääosassa. Palsternakka säilytetään kylmässä, +2 – +5 asteessa, mielellään kuivumista ehkäisevän muovin sisällä.

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Palsternakka-ohukaiset

4 dl karkeaksi raastettua palsternakkaa
4 dl karkeaksi raastettua perunaa
100 g purjoa silputtuna
2 munaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria

paistamiseen: voita

Valmistus

Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Kuumenna pannulla reilu nokare voita. Muotoile massasta käsin pallosia ja litistä niitä vähän. Paista muutama ohukainen kerrallaan reilusti rapeaksi ja hyvin ruskistuneeksi molemmin puolin.

Ripottele ohukaisille vielä hiukan suolaa ja tarjoa saman tien kapriksilla ja suolakurkulla maustetun kermaviilin kera.

Lähde: Maku-lehti

Palsternakkasalaatti ja jogurtti-chilikastike

3 – 4 isoa palsternakkaa
vettä
suolaa
1 punasipuli

Kastike:

2 dl maustamatonta jogurttia
puolikas punaista chiliä
puolen sitruunan mehu
1 tl hunajaa

Pese, kuori ja leikkaa palsternakat noin 1 cm:n kuutioiksi. Keitä kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä 4 – 6 minuuttia. Kokeile kypsyyttä keittämisen aikana. Kuutiot eivät saa olla liian pehmeitä.

Jäähdytä kuutiot nopeasti kylmän veden alla ja valuta hyvin.

Kuori ja hienonna punasipuli.

Valmista kastike. Halkaise chili, poista siemenet ja valkoiset väliseinät, joissa siemenet ovat kiinni ja hienonna malto. Sekoita kastikkeen kaikki ainekset keskenään. Mausta tuoreella ja hienonnetulla yrtillä.

Yhdistä palsternakkakuutiot, sipuli ja kastike. Anna maustua jääkaapissa ainakin puoli tuntia.

Tarjoa perunasalaatin tapaan lihan, makkaran tai vaikka broilerin kanssa.

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *