Etananoilla on mukava herkutella viileinä syysiltoina. Etanoita voi valmistaa pannussa esimerkiksi valkosipulivoin, sinihomejuuston, vuohenjuuston, mascarpone-juuston tai punaviinikastikkeen kera. Reseptejä on satoja. Suosituin etanapannu lienee etanat valkosipulivoissa.
Etanoita kasvatetaan jonkun verran Suomessa, mutta niitä tuodaan paljon suurimmista etanantuottajamaista Italiasta ja Ranskasta. Suomen luonnossa elävistä suomalaisista etanalajikkeista ainoastaan lehtikotilo kelpaa syötäväksi, mutta harva niitä luonnosta pyydystää. Etanoiden valmistaminen ruoaksi elävästä etanasta on sen verran työlästä, että kotikokeille myydään etanat yleensä valmiiksi säilöttyinä.
Sopiva annoskoko on noin 6 – 12 kpl / ruokailija. Etanat tarjoillaan etanapannussa tai karkean suolan päälle painettuina. Pöytään katetaan myös etanapihdit ja -haarukat. Kuumat etanat nautitaan patongin ja raikkaan hedelmäisen valkoviinin tai kevyen punaviinin kera.
Etanareseptejä:
Etanoita valkosipuli-persiljavoissa
250 g huoneenlämpöistä voita
6 hienonnettua valkosipulinkynttä
iso nippu hienonnettua persiljaa
1 tl vastajauhettua persiljaa
4 tusinaa tölkkiin säilöttyjä etanoita, siivilöi liemi pois
4 tusinaa puhtaita etanan kotiloita
Kuumenna uuni 225 asteeseen.
Yhdistä kulhossa voi, valkosipulinkynnet, persilja ja pippuri. Sekoita hyvin puukauhalla tai -haarukalla.
Sujauta etana jokaiseen kotiloon ja työnnä sitä syvemmälle pienellä lusikalla. Nosta päälle noin 2 tl maustevoita, taputtele tiiviisti kotiloon ja tasoita pinta.
Aseta etanat etanapannuihin maustevoipuoli ylöspäin ja nosta pannut uunipellille. Mikäli sinulla ei ole etanapannuja, aseta kotilot vieri viereen matalaan uuninkestävään vuokaan.
Paista etanoita kunnes voi alkaa kiehua ja etanat ovat kuumia, noin 10-12 minuuttia. Nosta etanapannut kukin omalle lautaselleen. Jos olet paistanut etanat uunivuoassa, jaa ne pienille lautasille tai mataliin kulhoihin. Pidä huolta siitä, ettei pisarakaan valkosipulivoista mene hukkaan. Tarjoa heti.
Lähde: Makujen Maailma Ranska, Georgeanne Brennan
Etanoita Burgundin tapaan
24 kpl etanoita (24 kpl tyhjiä etanankuoria)
100 g voita
2-3 valkosipulin kynttä
1 salottisipuli
1 tl sitruunamehua
2 rkl persiljasilppua
suolaa
valkopippuria
Hienonna salottisipuli ja valkosipuli. Sekoita huoneenlämpöisen voin joukkoon. Mausta sitruunanmehulla, persiljalla, suolalla ja valkopippurilla.
Jos käytät etanankuoria, laita kunkin pohjalle ensin nokare voita, sitten etana ja lopuksi vielä voita. Tasoita aukko tiiviiksi kanneksi. Etanat voi kypsentää myös suoraan etanapannulla ilman kuorta. Jos käytössäsi ei ole etanapannua, kypsennä etanat kuoressaan merisuolapedillä uunivuoassa.
Kypsennä etanat 250 asteisessa uunissa 5-10 minuuttia, kunnes voi kiehuu. Tarjoa lisäksi rapea patonkia.