Miksi kaupassa myytävät päärynät ovat usein raakoja?

Päärynöitä on monia eri lajikkeita, yhteensä yli 5000. Päärynät poimitaan raakoina, sillä niiden maku paranee ja sokeripitoisuus lisääntyy, kun ne kypsytetään poimimisen jälkeen. Kypsä päärynä on myös herkkä pilaantumaan.

Kaupoissakin myytävät päärynät ovat usein raakoja säilyvyyden takia. Kotona päärynät kypsyvät kuitenkin huoneenlämmössä noin muutamassa päivässä. Hedelmän kypsyyttä ei voi nähdä kuoren väristä. Kypsä päärynä tuntuu pehmeältä, kun sitä painaa varovaisesti. Päärynät pilaantuvat herkästi myös kolhiintuneista kohdista

Päärynä on monikäyttöinen hedelmä. Se sopii leivontaan tai juustotarjottimelle, erityisesti sinihomejuuston kumppaniksi tai muiden voimakkaan makuisten juustojen seuraksi. Päärynät voi myös keittää mausteliemessä ja tarjota kermavaahdon, jäätelön tai suklaakastikkeen kanssa.

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

RESEPTEJÄ

Päärynä-homejuustopiiras

pohja:
1 pak suolaista pakastepiirastaikinaa

täyte:
150 g sinihomejuustoa
2 dl creamfraichea
2 dl kevytkermaa
3 päärynää
1 rkl mantelilastuja
1 tl roseepippuria

Levitä täyte paistetun pohjan päälle.

Paista piirasta vielä noin 15 minuuttia.
Huuhdo päärynät ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi, poista siemenet tarvittaessa.
Asettele viipaleet piiraalle kauniisti säteittäin. Ripottele päälle mantelilastut ja rouhitut roseepippurit.
Paista vielä noin 15 minuuttia.

Lähde: Kotivinkki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *