Persimoni, sharon ja kaki ovat kaikki saman hedelmän lajikkeita. Alunperin Japanista ja Kiinasta peräisin olevaa kakihedelmää kutsutaan lajikkeen ja kasvumaan mukaan joko kakiksi, persimoniksi tai sharonhedelmäksi. Marraskuussa kauppoihin saapuvat ensimmäisenä persimonit Espanjasta.
Persimoni on oranssin värinen, jonka kannassa on ruskeat verholehdet. Hedelmä maistuu makealta. Maku muistuttaa hieman luumua. Kypsyessä hedelmän pintaan syntyy ruskeita täpliä, mitkä johtuvat hedelmän sisältämien hiilihydraattien muuttumisesta sokeriksi. Ruskeatäpläinen persimon tai sharon on täysin syötävä ja maultaan erittäin makea.
Persimoni, sharon tai kaki nautitaan usein sellaisenaan. Persimonin ja sharonin voi syödä kovana tai pehmeänä. Kakin voi syödä ainoastaan pehmeänä. Hedelmä sopii muun muassa makeisiin ja suolaisiin salaatteihin sekä jälkiruokiin ja juustojen kera. Persimoni on esimerkiksi oivallinen yhdistelmä sinihomejuuston kera.
Lähde: Kotimaiset kasvikset.fi