Marraskuussa vähennetään ruokahävikkiä

Ensi viikolla 4.-10.marraskuuta vietetään ensimmäistä kertaa valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Kuluttajaliitto on haastanut hävikkikampanjaan kumppaneita eri aloilta viestimään kuluttajille ruokahävikin vähentämisestä. Mukana on jo kymmeniä organisaatioita ja halukkaita tahoja otetaan edelleen mukaan, kertoo Ruokatiedon uutíset.

Viikon aikana Kuluttajaliitto kumppaneineen nostaa omissa viestintäkanavissaan ruokahävikin esille. Kuluttajille jaetaan vinkkejä, kerrotaan hävikkifaktoja ja ennen kaikkea kannustetaan kiinnittämään huomiota omaan ruokahävikkiin. Hävikkiviikon Facebook –sivuilla osoitteessa www.facebook.fi/havikkiviikko kerrotaan kumppaneiden toimista viikon aikana. Hävikkiviikolla julkaistaan joka päivä uusi Syötävät –sarjakuva.

Kuluttajaliitto on koonnut verkkosivuilleen hävikkipaketin, jossa käydään läpi arkisia tarkan syömisen keinoja niin kaupassa, hellan ääressä kuin ruokapöydässäkin. Lisäksi EU:n FUSIONS-projektissa nostetaan ruokahävikkiä esille eri puolilla Eurooppaa. Projektin verkkosivuilla www.unitedagainstfoodwaste.com on viisi hyvää vinkkiä hävikin vähentämiseksi:

1. Suunnittele ostoslistasi ja vältä ylimääräisiä paljousalennuksia. Varsinkaan rajallisen ajan hyvänä pysyviä ruokia, kuten lihaa ja hedelmiä, on parempi ostaa vain sen verran kuin syö.
2. Älä piilota syötävää ruokaa vasta hankitun ruuan taakse jääkaapissasi. Aseta uusi ruoka yhdelle puolelle jääkaappia ja jätä vanhemmat tuotteet näkösälle.
3. Tyhjennä pakkaukset kunnolla, leikkaa ne tarvittaessa auki. Purista kaikki ulos esimerkiksi jogurttitölkistä ja viinitonkasta.
4. Valmista järkevän kokoisia aterioita. Älä lado koko jääkaapin sisältöä ruokapöytään. Isommat annokset eivät tee ihmisistä iloisempia vaan paksumpia.
5. Kierrätä tähteet, esimerkiksi seuraavan päivän lounaaksi.

Lähteet:
Ruokatieto.fi
Kuluttajaliitto.fi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *