Nyt paistetaan lettuja!

Letut, lätyt, räiskäleet, ohukaiset, ja pannukakku – rakkaalla ruoalla on monta lempinimeä. Unohtaa ei sovi myöskään lettujen kansainvälisiä serkkuja kreppejä ja vohveleita. Letut eivät ole vain lasten kutsujen vakiotarjottavaa. Ne maistuvat meistä useimmille, niin suolaisena välipalana kuin makeana jälkiruokaherkkunakin.

Ohukaiset tunnetaan lähes kaikkialla maailmassa, joskin hieman eri nimillä ja vaihtelevilla valmistusmenetelmillä. Ranskassa nautitaan kreppejä ´la galette crepe’, Venäjällä herkutellaan tattariohukaisilla eli blineillä mädin kera. Amerikassa ohukaiset ´pancakes´ maistuvat aamiaiseksi – vaahterasiirapin kera tietenkin.

Lettukestit pystyyn

Ohukaistaikina valmistetaan yksinkertaisesti munista, jauhoista ja maidosta. Maidon voi korvata vedellä tai vaikka omenamehulla. Makuvaihtelua lettuihin saa lisäämällä taikinaan esimerkiksi juustoraastetta, porkkanaa, maissia, pinaattia tai perunaa. Myös vehnäjauhon voi vaihtaa grahamjauhoiksi, mannaryyneiksi tai riisihiutaleiksi. Lettujen suosituin lisuke on perinteinen marjahillo. Ohukaisten kanssa voidaan tarjota myös suolaisia lisukkeita ja vihanneksia.

Ohukais- ja pannukakkutaikina

2-3 munaa
½ l maitoa
2 ½ – 3 dl vehnäjauhoja (pannukakkutaikinaan n. 4 dl)
½ – 1 tl suolaa
½ dl rasvaa tai öljyä

1. Vatkaa munat ja sekoita muut aineet munien joukkoon. 2. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia. 3. Paista kuumalla pannulla ohukaisia.

Pannukakku valmistuu vähemmällä vaivalla kuin letut. Pannukakkutaikinaan tulee yleensä hieman enemmän jauhoja kuin ohukaistaikinaan, mutta pannarin voi valmistaa myös täysin samalla reseptillä. Pannukakkutaikina kaadetaan pellille, ja se paistuu uunissa ilman huhkimista lieden ääressä.

Myös vohvelitaikina on hyvin samantapainen kuin lettutaikina. Vohvelitaikinaan laitetaan lisäksi kermaa. Rapeiden vohveleiden kanssa makunystyröitä hemmottelevat hillo ja kermavaahto.

Vohvelitaikina

3 munaa
2 dl maitoa (tai vettä)
2 dl kermaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 dl sulatettua rasvaa

1. Sekoita kaikki aineet keskenään, kerma vaahdoksi vatkattuna. 2. Anna taikinan turvota hetki. 3. Paista vohveliraudalla rapeiksi.

Blinit – makunautinto Venäjältä

Blinit eli linnit tai tattariohukaiset ovat vanha venäläinen ja rajakarjalainen talven herkku. Blinitaikinan raaka-aineet ovat tuttuja: maitoa, kermaa, piimää tai vettä sekä munia, jauhoja, rasvaa ja hiivaa kohottamiseen. Perinteisesti blinin valmistuksessa käytetään tattarijauhoja, mutta jauhovaihtoehtoja löytyy mannasuurimoista ohrajauhoihin. Blinit paistetaan blinipannussa tai normaalissa ohukaispannussa runsaassa voissa.

Blinien lisänä tarjotaan mateen tai muun kalan mätiä, hienonnettu sipulia, smetanaa tai kermaviiliä ja voisulaa. Myös makeita lisukkeita voidaan käyttää blinien seurana. Suussa sulavat esimerkiksi jäätelö, vadelmahillo tai siirappi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *