Monen maun joulutortut

Luumuhillo on oiva täyte joulutorttuihin, mutta vaihtelun vuoksi kannattaa kokeilla muitakin herkullisia täytevaihtoehtoja. Joulutorttuihin sopii myös esimerkiksi paistonkestävät viikuna-, aprikoosi- ja omenahillo tai -marmeladi. Lisäksi torttujen täytteeksi sopii hyvin esimerkiksi sinihome- tai vuohenjuusto sekä erilaiset pähkinät.

Kauppojen valmiista pakastetaikinoista joulutortut valmistuvat nopeasti ja vaivattomasti. Valmiiksi kaulitut pakastetaikinalevyt sulavat hetkessä. Torttujen täyttäminen käy nopeasti, jonka jälkeen ne laitetaan vain uuniin paistumaan noin kymmeneksi minuutiksi.

Viitseliäs leipoo torttuihin taikinan itse, vaikka se vähän vaivaa vaatiikin. Joulutorttuihin sopivat hyvin täyteläinen voitaikina tai hieman kevyempi rahkavoitaikina. Tomusokeri viimeistelee lämpimät tortut.

Rahkavoitaikina ( Joulutortut)

rahkavoitaikina:
250 g voita
1 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
250 g maitorahkaa
( 1 rkl konjakkia)

täyte:
valmista torttutäytettä tai paistonkestävää luumu-, aprikoosi- tai wienermarmeladia

voiteluun:
kananmuna

koristeeksi:
tomusokeria

1. Leikkaa jääkaapinkylmä rasva kuutioksi kulhoon. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja nypi jauhot ja rasva murumaiseksi. Lisää maitorahka ja konjakki nopeasti sekoittaen. Vaivaa taikinaa mahdollisimman vähän. Muotoile taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja laita jääkaappiin tunniksi.
2. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Taita levy kolmeen osaan. Kauli levy uudelleen ja taita taikina kolmeen osaan. Voit kaulia vielä kerran, niin taikinasta tulee lehtevää. Anna taikinan levätä jääkapissa vähintään 30 minuuttia.
3. Kauli taikina ohueksi levyksi. Ota muotilla pyöreitä kakkuja tai tähtimuotilla neliöitä. Annostele keskelle 2 tl täytettä ja nipistä tähtitortun kärjet kylmään veteen kostetuin sormin kiinni tai sulje pyöreä taikinalevy puoliympyrän muotoiseksi piirakaksi. Kostuta saumakohdat kylmällä vedellä ja paina torttu tiukasti kiinni torttumuotilla tai veitsen kärjellä. Nosta joulutortut leivinpaperille pellille ja pidä viileässä ennen paistamista.
4. Voitele munalla ja paista 225 asteessa kullankeltaisiksi ja rapeiksi. Jäähdytä ritilällä ja säilytä viileässä.
5. Lämmitä tortut nopeasti ennen tarjoamista Seulo pinnalle tomusokeria. Lämpimät tortut maistuvat kahvi- ja teepöydässä ja jälkiruokana esimerkiksi jäätelön kera.
Kun kaulit taikinarippeet uudelleen, lado taikinapalaset ensin päällekkäin, niin taikina lehtevyys säilyy paremmin kuin pyöreäksi palloksi muotoiltuna.

Lähde: Kotilieden uusi leivontakirja

Voitaikina

4 dl vehnäjauhoja
250 g voita tai margariinia
1 ½ dl vettä

Mittaa jauhot kulhoon. Lisää 1/3 osaa rasvasta pieninä paloina ja nypi murumaiseksi seokseksi. Rasva ei saa olla liian pehmeää. Lisää vesi taikinaan ja vaivaa nopeasti sekoittaen joukkoon.

Kauli taikina suorakaiteen muotoon jauhotetulla pöydällä ja levitä rasva 2/3:lle taikinalle
ohuina viipaleina.
Taita rasvaton osa taikinaa rasvalevyjen väliin.
Kauli taikinalevy kevyesti painellen suorakaiteen muotoon ja taita jälleen kolmeen osaan.
Toista 3 – 4 kertaa.

Laita taikina jääkaappiin tunniksi tai vaikka yön yli.

Joulutähdet:
Voitaikina kaulitaan ½ cm:n levyksi. Tähtitorttuja varten leikkaa levy 8 x 8 cm:n neliöiksi, joihin teet viillot kulmien vierestä puoleen väliin neliötä (aivan kulmasta leikatessa tulee terävät kulmat tähtitorttuihin ja ne palavat helposti). Pane torttujen keskelle luumusosetta ja taita torttu tähden malliseksi. Voitele munalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *