Suomalaiset ovat kahvitrendin aallonharjalla

 

kahvihetki112013Suomalaiset juovat kahvia eniten koko maailmassa. Kahvia kuluu lähes 10 kiloa vuodessa jokaista suomalaista kohden. Esimerkiksi Keski-Euroopassa juodaan vain noin puolet tästä. Eniten suomalaiset juovat vaaleapaahtoista kahvia, mutta myös tumman paahdon suosio on kasvanut.

”Pohjoisen ilmasto varmasti vaikuttaa osaltaan asiaan. Meillä elettiin myös pitkään kahvin säännöstelyn aikaa, mikä voi heijastua myös nykypäivään innokkaana kahvin nauttimisena”, pohtii koulutuspäällikkö Harri Hytönen Paulig Instituutista.

Vaaleapaahtoisen kahvin suosion syy löytyy sen hapokkaasta mausta, joka on suomalaisten mieleen. Mitä tummemmaksi kahvi paahdetaan sitä vähemmän siinä on hapokkuutta.”Tumma paahto on pikkuhiljaa tullut muista maista Suomeenkin, mutta edelleen vaalea paahto on ylivoimainen suosikki. Itse asiassa maailmalla kahvitrendi on jo pari vuotta kulkenut vaaleamman paahdon suuntaan, joten me suomalaiset olemme oikeastaan trendin edelläkävijöitä”, toteaa koulutusasiantuntija Ulla Suoraniemi Paulig Instituutista.

 

Tiesitkö tämän kahvista?

• Suomalaiset juovat kahvia noin 50 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä tarkoittaa 3-4 kupillista päivittäin vauvasta vaariin.
• Suomalaisista noin 30 prosenttia juo kahvinsa mustana. Maitoa kahvissa käyttää noin 60 prosenttia ja kermaa 10 prosenttia suomalaisista. Sokeria kahviinsa lisää 20 prosenttia kahvinjuojista.
• Suomessa elettiin pitkään kahvin säännöstelyn aikaa. Vielä 1950-luvulla kahvi oli niin sanotusti ”kortilla”, eli kahvia ostettaessa oli esitettävä kuponki. Säännöstely loppui vuonna 1954.
• Kahvipöytä-etiketti on vuosien saatossa muuttunut: 1930-luvulla kahvipöydässä aloittivat ensin papit, lääkärit ja opettajat. 40-luvulla tarjoilu aloitettiin puolestaan vanhemmista naisista. Nykyään ei enää haluta viitata naisten ikään, joten kahvipöytään kutsutaan ensimmäiseksi pitkämatkalaiset.

Lähde: Deski.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *